Missie: ‘@Home’

In Nepal, een kleine dag reizen ten westen van de hoofdstad Kathmandu, kwamen wij in contact met een bijzondere man: Man Tara Tamang. Deze goedlachse kleine Nepalees ontfermt zich sinds jaar en dag al over kinderen uit de wijde omgeving die wees zijn geworden of wiens ouders hun hebben verbannen uit het huis.

In Nepal is dit een bekend fenomeen: een kind zijn vader of moeder gaat scheiden en de nieuwe stiefouder verwerpt het kind uit een eerder huwelijk of pest deze dusdanig dat het kind van huis wegrent. Ook komt het voor dat ouders overlijden vanwege ziekte, werkomstandigheden of natuurgeweld. Nepal blijft een van de allerarmste landen ter wereld en het aantal weeskinderen is schrikbarend.

Herbouw van een weeshuis

All 4 One is op dit moment bezig met de voorbereidingen om onze vriend Man Tara te helpen om zijn weeshuis te kunnen herbouwen dat getroffen werd door de aardbeving. Momenteel verblijven veel van de kinderen nog bij Man en zijn vrouw in huis en in tenten. Deze situatie willen we zo snel mogelijk helpen veranderen. Met name nu het winter is in Nepal en de temperaturen ‘s nachts tot onder het vriespunt komen in de bergen.

Vanwege de recente aardbeving is er een verordening vanuit de Nepalese regering uitgegaan dat iedere nieuwe bouwconstructie een aardbevingsbestendig fundament moet hebben. Dit is enerzijds kostbaar voor mensen, maar wel een grotere veiligheidsgarantie in dit aardbevingsgevoelige gebied. Net als project Cry of the Street willen we ook bij dit huis zorgen dat zo’n fundament gelegd kan worden.

Een plan ter goedkeuring ligt al bij de lokale autoriteiten, waarin de kosten van de herbouw inzichtelijk zijn gemaakt. (Een kopie hiervan kan je hier downloaden).

De kosten voor dit project bedragen in totaal: 3.146.000 Nepalese Rupees.

Dit komt volgens de huidige koers (1 EUR = 112.53 NPR) neer op een bedrag van € 27.957,19.

Met het oog op een fluctuerende koers en eventuele inrichting, hebben we als  Stichting All 4 One het streven neergezet om een bedrag van  €30.000,= bij elkaar te verzamelen om deze kinderen weer een dak boven hun hoofd te geven op een aardbevingsbestendig fundament.

Bouw je mee?

Man Tamang schrijft ons:

Dit zijn foto’s van een lokaal kamp in de Nilkantha Municipality-4: Alchidanda. Dit is vlakbij het Dhadingbensi, het disctrict hoofdkwartier van Dhading, waar ik een bezoek aan bracht. Hier zijn nog vele groepen van mensen uit Noord Dhading die geen huis hebben vanwege de verwoestende 7.9 aardbeving op 25 april 2015.

Zo’n 1000 verschillende families waren gedwongen hun dorpen te verlaten vanwege voortdurende aardverschuivingen en omdat ze in Dhadingbensi niet worden toegelaten. Deze foto’s werden gemaakt in de zomer en mid-monsoon periode hier in Nepal. Toen was het al moeilijk om onder een plastic zeil te wonen.

Nogmaals bedankt voor jullie hulp die bijdroeg aan hun dagelijkse levensbehoefte! Er zijn nog steeds honderden families die jullie hulp nodig hebben. Alsjeblieft bid voor hun en hun noden!

Een blik op de (her)bouw

De wereld draait door, terwijl Nepal nog rouwt en herbouwd—dat is, waar ze kunnen en de middelen hebben. RTL berichtte laatst nog dat veel mensen wachten nog steeds op hulpgoederen die door landen als Nederland zijn gegenereerd maar niet uitgedeeld vanwege bureaucratie en helaas vaak ook eigen belangen van lokale autoriteiten.

De herbouw van het weeshuis dat verwoest werd tijdens de aardbeving vorig jaar is gelukkig wel van start gegaan: de fundering is gelegd en momenteel is de opbouw in volle gang.

Helaas—Nepal blijft Nepal—zijn er onvoorziene omstandigheden: een blokkade voor meer dan 6 maanden bij de grens van India, heeft voor veel vertraging gezorgd van goederenimport, waardoor lokaal de prijzen soms zelfs verdubbelden. Hierdoor komt de uiteindelijke prijs voor oplevering hoger uit dan de aanvankelijke offerte aangaf.

Gelukkig zijn we al een heel eind op weg. De schatting om het af te maken vanaf dit punt (april 2016), ligt nu om en nabij de €12.000.

Hieronder zie je de voortgang van de bouw: