Aardbeving Nepal

Note

Nepal werd op zaterdag, 25 april om 8:11 ‘s ochtends opgeschrikt door een aardbeving van 7,9 op de schaal van Richter die heel veel schade heeft aangericht. Het epicentrum lag 80 kilometer ten noordwesten van Kathmandu.

Note

De beving werd gevolgd door vele naschokken van 6,0 of hoger die nog dagenlang voor onveiligheid zorgden. De aardbeving was zo zwaar, dat hij drie kwartier later in Noorwegen werd geregistreerd.

Waarom hulp bieden via All 4 One?

Stichting All 4 One werkt op basis van persoonlijke contacten en kent daardoor de lokale mensen persoonlijk. Wij weten dat deze gemeente zich gespecialiseerd heeft in het uitreiken naar hulpbehoevenden in de afgelopen jaren.

Het dodental steeg elke dag in Nepal net na de beving. Hoe langer hulpverlening uitblijft, hoe kleiner dat er nog overlevenden onder het puin zouden worden gevonden. Enorm veel mensen werden vermist. En terwijl de media voornamelijk focuste op Kathmandu, was de chaos wellicht nog wel groter buiten de Kathmandu Vallei.

De lokale contacten van Stichting All 4 One konden acuut overgaan tot actie.

Hulp via de lokale christelijke gemeenschap

Via onze lokale contacten uit ‘Living Church’ weten we dat de reddingsteams uit vele landen hun best hebben gedaan. Alle hulp is op zo’n moment welkom. Toch is het niet eenvoudig om de groeiende onvrede over de grote tekorten en gebrek aan middelen het hoofd te bieden in zo’n acute crisis situatie.

Deze lokale kerk in Kalanki bestaat uit meer dan duizend mensen. Zij hadden om 11:40 uur de samenkomst afgesloten en waren vrijwel allemaal uit het gebouw, toen kort daarna de aardbeving in alle hevigheid tekeer ging. Uiteindelijk is slechts een vrouw uit hun gemeente omgekomen op weg naar huis toen een complete muur boven op haar viel en de bloedtransfusie voor haar grote hoofdwond te laat kwam om haar nog te redden.

Direct mobiliseerden zij hun mensen om hulp te bieden in hun omgeving door het uitdelen van water, voedsel en kleding.

Living Church te Kathmandu heeft zich in de afgelopen 20 jaar bewezen door een uitgebreide humanitaire focus naar straatjongens, vrouwen uit misbruik- en prostitutieverleden, ouderen, weduwen en wezen in de wijde omgeving. Het grote voordeel van het steunen van de lokale kerk in hun hulpverlening aan de slachtoffers, is dat zij—in tegenstelling tot de internationale reddingsteams—de stad en de mensen door en door kennen en weten waar de nood het hoogst is en wie sleutelpersonen zijn om voortgang van middelen en hulp te garanderen.

De steun via All 4 One is besteed aan hulp die werd geboden door de diverse outreach teams van Living Church en is gebruikt voor de aanschaf en het uitdelen van tenten, voedsel, kleding en het bieden van acute praktische ondersteuning van de weduwen en wezen t.g.v. deze aardbeving.

Ankit, een van de lokale leiders vertelde ons:

“Wij zijn als kerk nu enorm druk om allerlei delen van de stad te bereiken en uit te reiken naar mensen die hun huizen en geliefden hebben verloren met voedsel, water en kleding. In veel gebieden mogen we zelfs als lokale inwoners niet komen, omdat reddingswerkers daar nog steeds actief zijn.”

“Wij doen ons best om aan te vullen met wat we hebben aan een ieder die we aantreffen, maar met name ook naar mede-gelovigen aangezien veel kerken verwoest zijn. De reden dat juist veel gelovigen zijn getroffen, is omdat de aardbeving Nepal raakte op de zaterdag. Dit is de dag dat Nepalese gelovigen naar de kerk gaan. Er zijn daardoor juist heel veel kerken zwaar getroffen. Velen verloren hun voorgangers en geloofsgenoten door deze verschrikkelijke aarbeving. Hoewel onze eerste zorg uitgaat naar de vele gezinnen die alles kwijt zijn in onze eigen geloofsgemeenschap, reiken we daarom met name ook uit naar andere gelovigen.”

Dhading werd eveneens getroffen, waar een van onze Nepalese vrienden een weeshuis en een huisgemeente heeft. Ook hij heeft de verzamelde middelen kunnen inzetten, niet alleen ten behoeve van zijn eigen weeshuis, gemeente en buurt; maar juist ook veel verder in bergdorpen hogerop gelegen, waar hulptroepen niet zomaar komen, maar waar directe middelen hard nodig waren.

De steun via All 4 One is ook hier besteed aan voedsel, drinkwater en tenten om zo onmiddellijk de eerste acute nood te kunnen lenigen.

Man ttchdnp Tamang schreef ons:

Beste allemaal,

Heel erg hartelijk bedankt voor jullie support en liefde. Hier zijn wat foto’s die laten zien hoe we het geld hebben gebruikt en hoe waardevol het voor ons was. Meer dan dit, hebben we ook een aantal mensen van de Maidi dorpen kunnen helpen.

We hebben ook nog 100 zakken rijst aan verschillende Dalit en Tamang families uit Maidi Dhading kunnen geven.

Enorm bedankt mijn lieve vriend Benaiah & vrienden voor jullie liefdevolle bijdrage!!!

Nogmaals: enorm bedankt.

Met nog meer liefde,

Man